Kuntauudistuksesta

Pietarsaari harkitsee kuntauudistukseen liittyvää selvitysaluetta Kruunupyyn, Luodon, Uudenkaarlepyyn ja Pedersören kuntien kanssa. Selvitysalueen asukasmäärä on (tilastokeskus 31.1232012) yhteensä 49 783. Mikä tästä tekee arveluttavan asian on, että suomenkielisten osuus väestöstä vähenisi 20,5%:iin Pietarsaaren nykyisestä 38,3%:sta. Tämä on omiaan heikentämään kielellisen tasa-arvon toteutumista ja palvelujen saantia omalla äidinkielellämme. Samoin poliittinen valta keskittyisi pelkästään Rkp:n sanelemaksi.

Toisaalta Luoto, joka on täysin yksikielinen ruotsinkielinen kunta, joutuisi luopumaan yksikielisyydestään mikäli kielilaki (luonnos) toteutuisi.

Kielilaki;
Lakiluonnoksen mukaan lähtökohtana tulee olla, että kuntien kielellisen aseman muutosta tulee välttää. Yhdistymistä ei voida pitää mahdollisena, jos perustuslaissa säädettyjä kielellisiä oikeuksia ei voida turvata. Kuntien yhdistyminen ei eduskunnan perustuslakivaliokunnan linjausten mukaan pidä vaikuttaa kunnan kielelliseen asemaan, eikä sen pidä heikentää kunnan asukkaiden mahdollisuuksia tulla toimeen omalla äidinkielellään.
Kielilakiin ehdotetaan lisättäväksi pykälä, että kuntaliitostilanteessa mahdollistetaan sen ottaminen huomioon, että kuntaliitokseen osallistuvan vanhan kaksikielisen kunnan kielellinen asema ei muuttuisi uutta kuntaa muodostettaessa.
Pietarsaaren kannalta taloudellisesti kannattavaa on Suomen velkaisimpien kuntien kärkituntumassa olevana ottaa kuntauudistukseen mukaan taasen Suomen rikkaimpiin kuuluvia kuntia. Toista se oli 1800-luvulla. Myös veropako naapurikuntiin loppuisi ja työttömyystilastot kaunistuisivat.

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa